Hond uit Ferwert (Frl.) wordt aan onderzoek onderworpen

Al sinds jaar en dag is in een vitrine in het Fries Museum in Leeuwarden het gemonteerde skelet van een mooie terpenhond te bewonderen. Het skelet is in het begin van de 20ste eeuw opgegraven in de Burmaniaterpen in Ferwert. Conservator Diana Spiekhout van het Fries Museum en archeozoöloog Canan Çakirlar van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen hebben vele monsters van het dier genomen. Behalve het skelet zijn er ook stukjes huid en vacht van het dier bewaard gebleven. Diana Spiekhout en Canan Çakirlar onderwerpen de monsters aan verschillende onderzoeksmethoden. Zij hebben de volgende vragen:

  1. de datering, dus wanneer leefde de hond (met de radiokoolstofdateringsmethode)
  2. tot welk ras hoorde de hond (met oud-dna-onderzoek)
  3. wat heeft de hond gegeten, en waar hij haalde hij zijn voedsel vandaan (met stabiele-isotopenonderzoek).
  4. welke functie had deze hond: herdershond, gezelschapsdier of joeg hij de wolven weg of beet of doodde hij deze zelfs?

Over de resultaten zult u ter zijner tijd ook via deze website bericht worden.

Op dit filmpje van Omrop Fryslân leest u, deels in het Fries, meer over de onderzoekingen naar deze hond.

Vervolgens is het de bedoeling dat er een complete 3D-reconstructie van de hond wordt gemaakt. Wellicht houdt het Fries Museum een look-a-likewedstrijd, wiens hond het meest op de hond uit Firdgum lijkt. En misschien wordt er ook nog een knuffel van de hond gemaakt.

Hond Ferwert Fries Museum
Het gemonteerde skelet uit Ferwert. Foto: Fries Museum, Leeuwarden – Collectie Koninklijk Fries Genootschap
Hond Ferwert Fries Museum
Scroll naar boven