Excursie langs vier informatiecentra Noord-Friesland 9 nov. 2024

Op zaterdag 9 november maakt de Vereniging voor Terpenonderzoek vanuit Groningen en Leeuwarden een busexcursie langs de vernieuwde Archeologische Steunpunten van TerpEnLand: Hegebeintum, Oudebildzijl, Firdgum en Wijnaldum.

De Archeologische Steunpunten Oudebildtzijl, Firdgum en Wijnaldum hebben sinds deze zomer fonkelnieuwe exposities. Samen met die van Hegebeintum (vernieuwd in 2021) vertellen de Steunpunten onder de naam TerpEnLand het verhaal van de archeologie langs de Friese waddenkust. Elk aan de hand van een eigen thema, met behulp van lokale vondsten. Voor meer info, zie www.terpenland.frl. Tijdens de excursie geeft Johan van Gent, archeoloog en samensteller van de exposities, een toelichting. Ook is er voldoende tijd om zelf nog even rond te kijken. De route is Hegebeintum – Oudebildtzijl – Firdgum – Wijnaldum. Koffie en thee worden op de steunpunten geserveerd, maar neem uw eigen lunch mee.


Tijdschema excursie TerpEnLand
8:00 Opstap Hoofdstation Groningen, bij de Rondvaartboot.
8:20 Opstap P+R Hoogkerk. Hier is ook een busstation voor vele buslijnen.
09:00 Opstap achterzijde station Leeuwarden (straatnaam: Achter het station)
09:20 Opstap Carpool Marssum A31/N383 (straatnaam: It Aldlân)
10:00 Steunpunt Hegebeintum (thema: grafcultuur) Bezoeken van expositie, wandeling over de terp en langs de afgraving. Koffie/thee.
11:30 Steunpunt Oudebildtzijl (thema: bedijking) Bezoeken van expositie, ook gelegenheid om de andere onderdelen van het bezoekerscentrum te bekijken (o.a. vlindertuin, schuilkerk). Hier lunchen we, u dient de lunch zelf mee te nemen. Koffie/thee wordt aangeboden via het bezoekerscentrum.
14:00 Steunpunt Firdgum (thema: huizenbouw) Bezoeken van expositie en zodenhuis. Met de bus rijden we via de historische Hoarnestreek richting Wijnaldum. 15:30 Steunpunt Wijnaldum (thema: koningen) Bezoeken van expositie, wandeling naar uitzichtpunt Tjitsma-terp. Koffie/thee en afsluiting. 16:45 Vanaf Wijnaldum terug de A31 op richting Leeuwarden/Drachten/Groningen. 17:20 Uitstap carpool Marssum A31/N383 (straatnaam: It Aldlân) 17:00 uitstap achterzijde station Leeuwarden (straatnaam: Achter het station) 17:40 uitstap P+R Hoogkerk 18:00 uitstap Hoofdstation Groningen, bij de rondvaartboot (straatnaam: Stationsweg).
Het vervoer zal worden verzorgd door Nationaal Bus Museum in Hoogezand. We rijden met een historische bus.
Website Nationaal Bus Museum in Hoogezand: https://nationaalbusmuseum.nl
De kosten van de excursie bedragen € 30,–.
Aanmelding uiterlijk 2 november 2024 bij Wietske Prummel, w.prummel47@gmail.com, onder opgave van naam en opstapplaats (hoofdstation Groningen, P+R Hoogkerk, station Leeuwarden, carpool Marssum). De aanmelding is definitief zodra de excursiebijdrage door u is gestort op NL41 INGB 0001 1625 06 van de Vereniging voor Terpenonderzoek.

Hegebeintum Open Buiten Openingstijden
Scroll naar boven